Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms/includes/widget.php on line 118

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/simplified-social-share/lr-social-sharing/includes/widgets/loginradius_horizontal_share_widget.php on line 92

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/simplified-social-share/lr-social-sharing/includes/widgets/loginradius_vertical_share_widget.php on line 70

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 202

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
#koulutuslupaus: koulutuksesta ei leikata - Tapio Huttula

#koulutuslupaus: koulutuksesta ei leikata

Kokoomus haluaa pääomittaa yliopistoja miljardilla vuoden 2018 loppuun mennessä. Miljardi euroa yliopistoille. Hyvä juttu!

Mistähän nyt tuulee? Sama puolue on tämän hallituskauden aikana ollut leikkaamassa noin 1,8 miljardia euroa koulutukselta. Ja putkessa oli vielä 260 miljoonan leikkaukset toisen asteen koulutuksesta, jotka tosin kaatuivat hallituksen loppusirkuksessa.

Kokoomuksessa näyttää olevan koulutus- ja vaalipaniikki. Puolue on havahtunut siihen, että koulutus on oikeasti suomalaisille tärkeä asia. Leikkaukset lasten ja nuorten tulevaisuudesta sekä työssäkäyvien osaamisen ylläpidosta eivät ole järkevää politiikkaa. Kokoomus pelkää kansan tilinpäätöstä.

Yliopistot tarvitsevat toimintansa kehittämiseen rahoitusta. Suomi nousee osaamisella. Tästä olen samaa mieltä. Veto ei vain ole uskottava.

Toinen huomio. Kokoomus ei aloitteessaan mainitse sanallakaan ammattikorkeakouluja. Se kertoo paljon puolueesta ja sen ”näkemyksellisyydestä”.

Käytännössä Kokoomus ei ymmärrä ammattikorkeakoulujen keskeistä merkitystä työelämän ja toimialojen kehittämisessä. Ammattikorkeakouluilla on tiivis yhteys työelämän toimijoihin ja niiden tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta vaikuttaa hyvin suoraan yritysten ja muiden työpaikkojen osaamiseen, kilpailukykyyn ja menestykseen ja tätä kautta työllistämiskykyyn.

Erään tutkimuksen mukaan noin 93 prosenttia innovaatioista syntyy muualla kuin yliopistoissa ja perustutkimuksessa. Olennaista on käytännön työpaikoilla tehtävä innovaatiotyö, jota ammattikorkeakoulut tukevat. Jos ammattikorkeakouluja ei – yliopistojen rinnalla – tueta tässä olennaisessa työssä eivät yliopistojen huipputuloksetkaan koskaan tai ainakaan riittävän nopeasti löydä tietään työelämään. Ammattikorkeakouluilla on keskeinen rooli siltana työelämän ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan välillä. Siksi myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä on tiivistettävä.

Seuraavalla vaalikaudella on pidettävä huoli koko koulutusketjusta varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja toiselta asteelta korkeakouluihin elinikäistä oppimista unohtamatta. Vain siten voimme varmistaa, että suomalainen koululaitos on niin hyvä kuin sen pitää olla. Suomalainen työ elää osaamisesta ja uudesta tiedosta.

Näiden vaalien tärkein lupaus on #koulutuslupaus, korkeakouluopiskelijoiden kampanja koulutusleikkauksia vastaan.