Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/ninja-forms/includes/widget.php on line 118

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/simplified-social-share/lr-social-sharing/includes/widgets/loginradius_horizontal_share_widget.php on line 92

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-content/plugins/simplified-social-share/lr-social-sharing/includes/widgets/loginradius_vertical_share_widget.php on line 70

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 202

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /var/www/fs3/54/tapiohut/public_html/wp-includes/pomo/translations.php on line 202
Kysymykset Archives - Tapio Huttula

Kysymykset

Lähes kaikilla puolueilla kulttuuriasiat mainitaan lähinnä sivulausessa. Onko luovan alan kehittäminen ja uuteen arvoon nostaminen sinusta tärkeää? Suomessa esim. muusikon ansiot koostuvat useista lähteistä joihin usein liittyy yritystoimintaa ansiotoiminnan lisäksi. Siihen lisättynä monimutkainen verotus ja epäselvä toimenkuva saadaan aikaiseksi, että toiminta on tehty hankalaksi. Myös suomalainen musiikki- ja pelivienti on kasvamassa suuresti ja tulemme mielestäni Pohjoismaita 10 vuotta perässä näissä asioissa.

- Jankko

Olet aivan oikeassa. Olemme paljon muita Pohjoismaita jäljessä niin musiikki- kuin peliviennissäkin. Luovan alan kehittäminen on minulle tärkeää. Teen itse asiassa siviilissä tämän aiheen kanssa töitäkin. Korkeakoulussamme koulutetaan kulttuurituottajia, joilla on keskeinen rooli luovan alan työllisyyden ja kulttuurialan kehittämisessä.

Olen ollut harmissani siitä, että kulttuurista on keskusteltu liian vähän (tai ei juuri lainkaan) näiden vaalien aikana. Kulttuurilla on tärkeä rooli yhteiskunnan sivistyksen ja hyvinvoinnin luonnissa. Siksi sitä on tuettava ja varmistettava, että harrastustoiminta ja alan työllisyys saadaan kuntoon. Kulttuuri on myös käsitettävä laaja-alaisesti, se on taidetta, kansankulttuuria, kulttuuriperinnön vaalimista, laajasti ottaen myös humanististen tieteenalojen vaalimista jne.

Luovan alan kehittämisessä on hyvä nähdä kulttuurin suhde matkailuun, elämyksellisyyteen, tapahtumiin, mutta myös ihmisten fyysiseen ja psyykiseen hyvinvointiin. Näin ajatellen luova ala tarjoaa monia mahdollisuuksia.

Kuvailemasi muusikon tilanne on keskeinen syys siihen, minkä takia on jo edellisessä työssäni ammattiliiton puheenjohtajana ajanut ”uuden työelämän” ottamista huomioon mm. työlainsäädännössä. Sen takia olen myös kallistunut perustulomallin kannalle. Joka tapauksessa on tärkeää yksinkertaistaa sosiaaliturvaa niin, että kaikenlaisen työn, opiskelun ja työttömyyden rinnakkaisuus on mahdollista. Tällä hetkellä sosiaaliturvamme on niin monimutkainen, että ihmisen sotkeutuu sen syövereihin ja lähinnä pelkää tehdä liikkeitä, jotta ei menettäisi turvaansa ja toimeentuloaan. Mm. näiden syiden vuoksi sosiaaliturvaa ja verotusta on yksinkertaistettava.

Tarkoitan uudella työelämällä sitä, että meidän nykyinen työlainsäädäntömme on syntynyt vakityisen työsuhteen ideaalille, silloin kun tehtaanpiiput tupruttivat ja kaikille oli tarjolla vakituinen työsuhde. Tämä maailma on mennyt, mutta lainsäädäntömme ei edelleenkään tunnista pätkä- ja vuokratyöläisten, freelansereiden ja yksinyrittäjien turvan tarvetta. Siksi tämäkin asia on korjattava. Pienyrittäjien ja yrittäjien sosiaaliturva on sitten aivan oma lukunsa. Emme saa työllisyyttä nousuun ellei sitä vahvisteta. Olennaista on, että tuen taso on kaikille ihmiselle tasalaatuinen riippumatta hänen statuksestaan.

Voisin kirjoittaa tästä teemasta vaikka romaanin. Olen niin vakuuttunut siitä, että työelämämme ja sosiaaliturvamme on uudistettava. Laita viestiä ja lisäkysymyksiä, jos haluat tarkennusta johonkin.

Onko puolisosi mies? Jos on, niin elätkö rekisteröidyssä parisuhteessa?

- Kaapista ulos

Kyllä, puolisoni on mies. Elän rekisteröidyssä parisuhteessa. Asia on kyllä ihan yleisessä tiedossa, ei minua tarvitse mistään ulos hätistellä :)

Miksi ei tenteissä puhuta ministerien palkkojen alentamisesta? Ja pieneläkeläisille verotus 0 % jos eläketulo on vain 1100 euroa, kuten minulla. Ja vanhukset, heille pitäisi taata kunnon hoito, he ovat itsenäistäneet maamme. Miksi näihin ei puututa?

- Maria

Hei Maria

On totta, että tämän vaalikampanjan teemat ovat pyörineet hyvin pitkälti talouden, ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä Kreikan ympärillä. Osin tämä johtuu tietysti akuuteista kysymyksistä, osin myös siitä, että media on keskittynyt niihin.

Ministereiden palkoista taidettiin kuitenkin puhua jossakin vaalikampanjan alkupään keskusteluissa. Tämä tuli esille, kun ainakin Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja piti kansanedustajien palkkoja liian pieninä. Useimmat puheenjohtajat pitivät kansanedustajien ja ministereiden palkkoja aivan riittävinä. Näin on myös minun mielestäni.

Monien eläkeläisten eläke on hyvin pieni. Helsingissä asuminen on kallista eikä ruokakaan halpaa. Tästä seuraa, että moni eläkeläinen on hyvin tiukilla. Keskusta on linjannut, että se haluaa taata työeläkkeiden indeksit. Lisäksi kaikista pienimpiä eläkkeitä (takuueläke) halutaan korottaa. Näillä toimilla pyritään turvaamaan eläkeläisten asemaa. Kaikki muut lupaukset ovat haastavimpia tässä taloustilanteessa. Sama koskee verotusta. Olennaista kuitenkin on, että kaikista pidetään huolta ja pienituloisimpien asemaa parannetaan.

Kannatatko ruuhkamaksuja myös Helsingin keskustassa asuville?

- Ulla

Pureudut olennaiseeen kysymykseen Ulla.

Toimiva liikenne koko pääkaupunkiseudulla on tärkeä sekä alueen toimivuuden että asukasviihtyvyyden kannalta. Keskeinen ratkaisu on toimiva joukkoliikenne, jota on voitava suunnitella koko pääkaupunkiseudulla kokonaisuutena.

Keskustan liikenteen ruuhkautuminen johtuu ennen kaikkea lähiöistä ja muista kunnista keskustaan pakkautuvasta henkilöautoliikenteestä, ei keskustassa asuvien autoilusta. Tämän takia koko pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä tulee kehittää niin, että yksityisautoilu ei ole välttämätöntä keskustaan suuntautuvassa sisääntuloliikenteessä. Tätä kehitystä voitaisiin mielestäni tukea keskustaan tuleville kohdistetuilla tietulleilla tai -maksuilla. Tämän ohella täytyy tietysti varmistaa, että syöttöliikenne toimii ja yksityisautoilla liikkuville (monilla on tarve omaan autoon) järjestetään paikoitusmahdollisuudet tullialueen ulkopuolelle.

Mitä olet mieltä koko ajan kasvavasta lastensuojelun sijaistoiminnasta? Tulisiko resurssit suunnata lastensuojelussa yksityisiin laitoksiin vai tulisiko bisnes ottaa kokonaan valtiolle? Miten näet ensisijaiset tukitoimet, toimivatko ne lapsiperheissä, saako esim. yksinhuoltajat apua?

- Heli Hämäläinen, Helsinki

Kiitoksia Heli kysymyksistä.

Montä tärkeää asiaa nostat esille. Yritän vastata tiiviisti kaikkiin, vaikka täydellistä vastausta on varmasti vaikea antaa.

Lähden tuosta lapsiperheiden tukitoimista ja yksinhuoltajien saamasta avusta. Olen tyytyväinen, että perinteinen kotiapu -palvelu on palaamassa perheiden tueksi. Tämän palvelun lakkauttaminen oli takavuosina huono päätös. Monesti lapsiperheen arki on vain niin tiukkaa ja kiireistä, että omin avuin ei aina jakseta. Näissä tilanteissa on tärkeää, että perhe saa apua arkeen ja erityisesti sairaus yms. erityistilanteissa. Näin estetään monien ikävienkin tilaneiden kehittyminen. On aivan luonnollista, että perheissä tulee jaksamisongelmia. Yksinhuoltajien tilanne on kaikista haastavin. Siksi heille tukea pitäisi olla vielä enemmän. Yksinhuoltajien kohdalla myös talous on monesti tiukka. Yksinhuoltajaperheiden samoin kuin yksinasuvien taloudellinen eriarvoisuus tulisi estää. Yksinhuoltajien osalta on tarpeen esim. toimeentulossa ja eräiden etuuksien kohdalla miettiä korotuksia.

Lastensuojelu on olennaisen tärkeää ja sitä täytyy parantaa. Tämä tarkoittaa oikeasti lisää käsiä, lisää virkoja, muuten asiat eivät edisty. Uskon, että tarvitsemme tulevaisuudessakin monenlaisia ratkaisuja suojelua tarvitseville lapsille. Sijaisperheet tekevät hyvää työtä. Tärkeää on tietysti valvoa, että lasten etu ja suojelu toteutuu. Valtiolla täytyy olla kuitenkin päävastuu suojelussa. Lapsilla ei mielestäni saa tehdä bisnestä, mutta hyvästä hoidosta sijaisperheet ja työntekijät ansaitsevat tietysti asianmukaisen korvauksen ja palkan.

Oletko ainoa ehdokas joka uskaltaa pitää mummojen, pappojen ja lapsiperheiden puolia siinä, että autoa tarvitaan myös Kalliossa ja Töölössä ilman sairaita kustannuksia?

- Mummo Kalliosta

Hei Mummo!

Kiitos kysymyksestä. Olen asunut Kalliossa sekä Torkkelinmäellä että Linjoilla. Hieno paikka ja sillä tavalla vapaa, että uskon sinne mahtuvat sekä autoilijoita että julkisen liikenteen käyttäjiä. Julkisen liikenteen kehittäminen on tärkeää, jotta ne, jotka eivät halua/tarvitse omaa autoa, pääsevät ympäristöystävällisesti liikkeelle. Toisaalta on ihmisiä, jotka tarvitsevat omaa autoa tai haluavat muuten ajaa niillä. Näillä asioilla ei saa moralisoida. Kukaan ei voi tietää toisen tilannetta tai tarpeita. Eli uskon monenlaisten ihmisten rinnakkaineloon. Kalliossakin on tilaa kaikille.

Oletko aikuinen? Paljonko juot kaljaa?

- A.N.P.

En ole absolutisti. Saatan juoda joskus pari saunakaljaa tai joskus siideriä. Eli kohtuukäyttäjä olen. Nykyisin tulee enää harvemmin käytyä edes baarissa.

Pitäisikö Suomen erota eurosta?

- Rannel

Ei pitäisi. Eurosta on ollut Suomelle monella tapaa hyötyä. Olemme edelleen selvästi plussan puolella. Euroalueen tilanne on kuitenkin haastava. Siinä on joitakin valuvikoja, jotka ovat paljastuneet jälkikäteen. Nämä viat on pakko korjata. Lähtökohta täytyy olla, että euroalueen jäsenet noudattavat alueen sääntöjä. En halua eurosta tulonjakounionia, vaikka näenkn koko unionin rauhan ja solidaarisuuden välineenä.

On tärkeää, että Euroopan unioni pyrkii tasoittamaan jäsenmaiden välisiä taloudellisia eroja. Näin on mahdollisuus vähentää myös Euroopan sisäisiä jännitteitä. Tätä työtä on edelleen paljon. Tulonjakounioni ei kuitenkaan ole ratkaisu. Euroalueen jäsenmaiden taloudet ovat ainakin tällä hetkellä varsin eri tilanteissa. Siksi tulevat vuodet ovat kriittisiä. Meidän on oltava tarkkana, miten euroalueen taloudet kehittyvät. On myös mahdollista, että koko euro myös hajoaa, jos talouskehitystä ei saada koko Euroopassa käyntiin.

Jos joudumme konfliktiin Venäjän kanssa ja olemme Naton ulkopuolella, niin miten saamme asejärjestelämiemme huollon varmistettua? Nato kun ei taida niitä antaa muuta kuin Natoon kuuluville ja sotamateriaalia ei ole maassa pidempään konfliktiin.

- Huolestunut

Suomen puolustuskyky ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Puolustuskyvyn perusta (osaaminen, varustelutaso ja erilaisten järjestelmien kehittäminen) täytyy luoda silloin kun ei ole konflikteja. Asejärjestelmien huoltoon on kiinnitettävä riittävästi huomiota. Huoltovarmuus vaatii myös sitä, että kaluston huolto on kotimaisissa käsissä (tässä on ollut haastavia tilanteita, kun puolustusvoivat on ulkoistanut toimintojaan).

Näiden syiden takia seuraavan vaalikauden aikana puolustusvoimien varusteluun ja hankintoihin on ohjattava riittävät voimavarat. Parlamentaarinen työryhmä katsoi, että materiaalihankintoihin tarvitaan asteittain nouseva noin 150 miljoonaa euron lisäpanostus. Olen tämän tavoitteen takana. Pohjoismainen yhteistyö on myös keino hankkia varusteita taloudellisesti. Yhteiset kilpailutukset ja hankinnat laskevat hintoja. Natojäsenyys pitää olla keinovalikoimissa, mutta tällä hetkellä ei ole oikea aika lähteä sitä ajamaan. Lisäksi kannattaa muistaa EU:n turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Venäjäkin joutuu huomioimaan tämän.

 

Kantanne pakkoruotsiin?

- Rakkikoira

En näe tarvetta muuttaa nykyistä tilannetta. Monet kansalaiset ovat jutelleet tästä asiasta vaalikentillä. Suomessa on tärkeää opiskella monia kieliä. Ruotsin opiskelu ei ole pois kansainvälistymisestä, päinvastoin se luo sille pohjaa. Asia on minulle myös periaatteellinen. Kaksikielisessä maassa on tärkeää turvata vähemmistön asema ja palvelut.