Ei ole. Työelämän lainsäädäntö on pahasti vanhentunut. Vakituisen työsuhteen idealle laadittu lainsäädäntö ei huomioi kunnolla esimerkiksi pätkä- ja vuokratyöläisten arkea tai yksityisyrittäjien ja freelansereiden erilaisia tilanteita. Työelämän tasa-arvo ei ole vielä totta. Samapalkkaisuuteen on matkaa samoin lasikattojen poistumiseen. Maahanmuuttajien asema on työelämässä erityisen vaikeaa. Lisäksi yhä useampi jää pois työstä mielenterveysongelmien tai burn outin johdosta. Haluan hyvinvoivan ja reilun työelämän.
Ratkaisuksi ehdotan:
On. Suomella on paljon mahdollisuuksia kääntää suunta. Pohja on kunnossa. Meillä on toimiva hallinto, hyvä koulutusjärjestelmä ja monenlaisia voimavaroja. Tarvitsemme uusia ideoita ja innovatiivisuutta. Tarvitsemme osaamisen kehittämistä, uutta tietoa ja tutkimusta. Tarvitsemme yrityksille hyvät kasvuedellytykset ja ennakoitavan, vakaan toimintaympäristön. Ennen kaikkea tarvitsemme työllistäviä investointeja ja panostamista omiin vahvuuksiimme. Tavoite 200 000 uudesta työpaikasta on oikeilla toimenpiteillä saavutettavaissa kahden vaalikauden aikana. Haluan innovatiivisen, kokeilevan ja osaavan yhteiskunnan, jossa hyvä työ syntyy osaamisesta ja mielekkäästä yrittämisestä.
Ratkaisuksi ehdotan:
Suomi on hyvä maa asua ja elää, yrittää ja kasvaa. Meillä on vakaa hallinto ja toimiva yhteiskunta. Osaamisemme on hyvällä tasolla. Olennaista on nyt etsiä omat vahvuutemme kansainvälisessä kilpailussa. Löytää uudelleen suomalaisen työn menestys. Tarvitsemme entistä monipuolisempaa ja korkeatasoisempaa osaamista. Tarvitsemme lisää innovaatioita, uusia näkökulmia sekä rohkeutta kokeilla ja kehittää. Tarvitsemme myös nopeaa reagointia uusiin tilaisuuksiin ja niiden hyödyntämiseen. Tarvitsemme syvällistä kansainvälistä osaamista ja työperäistä maahanmuuttoa.
Uskon, että menestyvä työ tehdään toimivissa ja hyvinvoivissa työyhteisöissä. Hyvässä työelämässä ihminen ei sairastu tai pala loppuun. Hyvästä työelämästä ihminen ei halua eläkkeelle mahdollisimman pian. Tulevaisuuden työpaikoilla tietoa ja osaamista jaetaan entistä paremmin. Samalla niissä osataan hyödyntää uusia ideoita ja kehittää niistä vientikykyisiä tuotteita ja palveluja. Valtio ei voi yrittää yritysten puolesta, luoda hyvinvoivia työyhteisöjä tai osata yksilöiden puolesta. Se voi aikuttaa siihen, miten yrityksillä menee, miten julkista hallintoa kehitetään ja miten työelämän pelisääntöjä ja turvaa kehitetään ja miten yritysten kasvua tuetaan.
Nykyinen työelämän lainsäädäntö on syntynyt teollisuusyhteiskunnan myötä. Siksi se ei enää tunnista nykytyöelämän uudenlaisia turvan ja pelisääntöjen tarpeita. Joissakin tilanteissa lainsäädäntömme on jopa rakenteellisesti syrjivä. Esimerkiksi lyhyessä pätkätyösuhteessa työskentelevän vuosiloman kertymä on huonompi kuin pidemmässä työsuhteessa. Pätkä- ja vuokratyöläisen on myös vaikea pitää kesälomia. Tämä vuoksi heille tarvittaisiin erillinen vuosilomapankki, johon loman voisi kerryttää ja pitää normaalisti kuten muutkin pelkäämättä, että menettää mahdollisesti työttömyysturvan.
Uusi työelämä tarvitsee lainsäädäntöä, joka luo yksilölle turvaa muutoksessa, takaa julkisten palveluiden kehittämisen ja luo työn tarjoajille ennakoitavissa olevan ja yrittäjyyttä tukevan ympäristön. Turvan parantaminen on tärkeää, kun työ pätkittyy ja kansainvälistyy, kun työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy tai kun työtä tehdään entistä useammin työsuhteen ulkopuolella yksinyrittäjänä tai freelanserina.
Parempi työelämä tarkoittaa myös maahanmuuttajien tehokasta kotoutusta ja kielikoulutusta. Se tarkoittaa yritystukien tehokkaampaa kohdennusta, lisäresursseja työhyvinvoinnin ja työyhteisöjen kehittämiseen sekä niitä tukevan uudenlaisen osaamisen luomista. Paremman työelämän lähtökohtana on oltava ihmisten asiantuntemuksen arvostaminen ja kehittäminen työelämässä. Osaamisesta työ syntyy.
Paraskaan sosiaaliturva ei korvaa hyvää työtä. Mielekäs työ, jolla ihminen voi elättää itsensä ja perheensä on hyvinvointimme perusta. Työ luo mielekkyyttä elämään ja synnyttää osallisuutta. Työllisyyden parantaminen ja työelämän turvan lisääminen ovat keskeisiä asioita tulevalla vaalikaudella.